fbpx
Back to top

vijf manieren om te brainstormen.

Bij Thinkedge brainstormen we wekelijks tijdens onze ‘creative meetings’. Een interne meeting van een halve dag, waarin we onze koppen bij elkaar steken en creatieve concepten, campagnes en slogans uitdenken. Intensief? Zeker. Productief? Reken maar van yes! Net omdat we de timing duidelijk afbakenen en op voorhand onderwerpen bepalen, is iedereen 100% gefocust. Maar hoe organiseer je nu zo’n brainstormsessie? Er bestaan heel wat manieren en technieken om creativiteit aan te wakkeren en structuur in zo’n sessie te krijgen. Gouden tip: al doende leer je het best wat er werkt voor jou en je team. Om je een handje te helpen, lijsten wij alvast vijf efficiënte en – niet onbelangrijk – leuke technieken op. Een brainstorm over het brainstormen in feite.

Eerst kwantiteit, dan kwaliteit.

Beginnen bij het begin. Brainstormen is een techniek om snel veel nieuwe ideeën over een bepaald onderwerp te genereren. De algemene regel is dat er geen slechte ideeën bestaan. Tijdens een brainstorm kan je de gekste voorstellen op tafel leggen, zonder dat die meteen als goed of slecht worden beschouwd. Pas in een tweede fase ga je over tot het beoordelen en selecteren van de ‘beste’ ideeën. Eerst kwantiteit, dan kwaliteit.  Verder kan het handig zijn om iemand aan te stellen die de sessie leidt en ervoor zorgt dat iedereen steeds hetzelfde doel voor ogen heeft. De meeste technieken kan je trouwens zowel in groep als alleen uitvoeren, want ook op je eentje kan je perfect een goede brainstorm organiseren. Al lijkt het ons nét iets fijner in groep. Toch?

Methode 1: Mindmapping

Een oeroude, maar zeer efficiënte techniek. Het voordeel van mindmappen is dat er geen informatie verloren gaat, omdat je meteen structuur aanbrengt in je ideeënstroom. Je hebt er ook niet veel voor nodig: met pen en papier geraak je al een heel eind. Starten doe je vanuit een centraal onderwerp of centrale vraagstelling. Schrijf dit op het midden van een groot blad papier (of digitaal op een scherm). Daarna trek je lijnen naar kernwoorden of -gedachten die in je opkomen. Gebruik gerust kleuren, symbolen en pijltjes om orde aan te brengen en zaken onderling met elkaar te verbinden. Na een tijdje zal je zien dat er duidelijke connecties ontstaan tussen de zaken die je hebt opgeschreven. Op die connecties kan je voortbouwen om zo tot een concrete oplossing te komen.

Kantoor foto Thinkedge

Methode 2: Post-it wall

De kleine, gekleurde briefjes zijn ideaal voor een brainstormsessie. De basis is hetzelfde als bij mindmappen, maar de praktische uitwerking is net iets verschillend. Iedereen krijgt een stapeltje post-its en moet eerst individueel nadenken over de probleemstelling. Ideeën worden opgeschreven zonder dat de teamleden dit van elkaar kunnen zien. Belangrijk: voor elk nieuw idee neem je een nieuwe post-it. Als iedereen klaar is (of de tijd is afgelopen), dan worden alle post-its op de ‘wall’ gehangen. Dit kan bijvoorbeeld een whiteboard of prikbord zijn. Nu kan je beginnen met de ideeën te beoordelen, te groeperen of aan te vullen. Het voordeel van deze techniek is dat iedereen de kans krijgt om zijn ideeën voor te stellen, ook mensen die normaal gezien minder snel op de voorgrond treden of nog niet zolang in het team zijn (zoals onze geliefde stagehelden).

Methode 3: Brainstorm wandeling

Een concept uitwerken en tegelijk extra beweging in je werkdag? Met de brainstorm wandeling sla je twee vliegen in één klap! De techniek is even simpel als geniaal: je plant een wandeling in met een of meerdere collega’s, liefst in de natuur. De frisse lucht en verandering van omgeving zorgen ervoor dat je je hoofd helemaal kan leegmaken voor je begint te brainstormen. Uit experimenten blijkt dat dit een enorme boost is voor je creativiteit. Hou een aangenaam wandeltempo aan en bepaal vooraf hoelang de wandeling ongeveer zal duren. Materiaal heb je niet nodig, maar vergeet niet om je ideeën ergens neer te schrijven, zoals op papier of in de notities van je telefoon. Of nog beter: zet de spraakrecorder van je telefoon aan en schrijf de ideeën uit eens je terug op kantoor bent. 

Methode 4: 6-3-5

De opzet is simpel: 6 personen noteren elk 3 ideeën op papier in een tijdspanne van 5 minuten. Door een specifiek aantal ideeën op te leggen in een voorafbepaalde tijdsperiode, stimuleer je allerlei prikkels in je hersenen en zul je minder moeite hebben met het bedenken en opschrijven van ideeën. Probeer je deze techniek voor de eerste keer? Dan is het een goed idee om uit te zoeken waar je team zich het best bij voelt. Zo kan je ervoor kiezen om de tijdslimiet de eerste keren wat langer te maken. De 6-3-5 methode kan je bovendien ook zonder tijdslimiet uitvoeren. Dan is het de bedoeling dat 6 personen elk 3 ideeën noteren en dit 5 keer herhalen. Zo ontstaan er in totaal 90 ideeën. Hierbij is het leuk dat de ideeën na elke ronde worden doorgegeven, zodat je kan aanvullen op wat de anderen al hebben opgeschreven. Gedeelde inspiratie zorgt voor extra motivatie! Je kan deze techniek ook perfect op afstand uitvoeren, bijvoorbeeld tijdens een videocall of door de ideeën rond te mailen.

Methode 5: Rolverdeling

Een ludieke, maar heel nuttige brainstormtechniek is de rolverdeling of het rollenspel. Een goede portie inlevingsvermogen is cruciaal! Iedereen die deelneemt aan de brainstormsessie krijgt een bepaalde rol toegekend. Die rollen hebben uiteraard te maken met je onderwerp of vraagstelling. Bijvoorbeeld: stel dat je moet brainstormen over een nieuwe naam voor een bloemenzaak. Persoon A neemt de rol aan van de zaakvoerder, persoon B is leverancier, persoon C is een potentiële klant en persoon D wil graag solliciteren bij de zaak. Door in je rol te kruipen, zal je al snel in een bepaalde richting gaan denken. Het grote voordeel is dat alle ideeën meteen worden afgetoetst bij de betrokken personen of stakeholders. Welk effect heeft een bepaalde beslissing op deze personen? Deze methode is heel efficiënt om je strategie af te bakenen en je einddoel te bereiken, nl. een originele naam bedenken waar iedereen tevreden mee is.

Al doende leert men

Het loont de moeite om verschillende technieken uit te proberen tot je uitkomt bij die ene methode that does the trick. Benieuwd welke methode onze voorkeur heeft? Uit ervaring hebben we gemerkt dat de post-it wall bij ons heel goed werkt. Iedereen neemt eerst even de tijd om de vraagstelling vanuit zijn of haar eigen perspectief te bekijken, om daarna onze ideeën op elkaar los te laten. Sidenote: onze brainstormsessies bestaan meestal uit drie of vier deelnemers en duren zo’n 30 tot 60 minuten per onderwerp. Heb jij nog tips & tricks of ken je een vernieuwende brainstormtechniek? Laat het ons zeker weten!

Heb je zelf een concept, idee of project dat eens aan onze brainstorm skills mag onderworpen worden? Fire away!

Geschreven door:

Pieter-Jan Mollie - stamhoofd van Thinkedge & Thinkademy. Prettig gestoorde ondernemer, digital native en public speaker. Verslaafd aan vooruitgang, technologie en mensen inspireren. Geïnspireerd door technologie, Disney & boeken. Daag me uit, liever vandaag dan morgen.

logo wit