fbpx
Back to top

over miracle mornings, de kracht van koude en heerlijke podcasts.

Lezen en luisteren. Nog altijd twee van onze frequentste, dagelijkse bezigheden. We zijn er (meestal) ook goed in. Vlot lezen en goed (écht) luisteren. Al kunnen en mogen we ons af en toe eens verliezen in die activiteiten. Lezen met het doel om elke letter te laten binnenkomen en iets mee te doen. Luisteren om geïnspireerd te worden en acties aan te koppelen. Al hoeft dat niet. Iedereen is daar vrij in.

Ik ga het vandaag hebben over miracle mornings, de kracht van koude en heerlijke podcasts. De titel geeft het al weg. Een lossere, nieuwe rubriek onder onze blogs. Gebaseerd op recente boeken & podcasts die ik mocht ervaren. Aldus Pieter-Jan, stamhoofd van Thinkedge.

Persoonlijk vind ik het aangenaam om boeken en podcasts “snackable” te maken. Eén van m’n favoriete woorden trouwens. Opdelen in partjes zodat het geheel makkelijk(er) te verteren is. Met een boek doe je dat, althans ik, door elke avond 10 bladzijden te lezen. Zo lees je gemiddeld een boek per maand. Bij podcasts kan dat tijdens de autorit ‘s morgens, zoals bij mij. Kies voor een route die je goed kent, nieuwe routes zijn niet altijd geschikt, want daar moet je 100% gefocust zijn. Op je normale route ook hoor. Al is 99% voldoende, aangezien je die route kent. Anderen luisteren podcasts tijdens het lopen, wandelen, werken. De mogelijkheden zijn legio.

Je merkt het: zoek je sweet spots. Boeken en podcasts zijn schitterend, maar zoek (en kies) welke manier voor jou het beste werkt om te lezen of luisteren. Vaak stellen mensen beide te lang uit omdat ze het ideale moment zoeken om te starten, de perfecte omstandigheden … Niet doen. Lees en luister. Doe ‘m open, zet ‘m op.

Insteek van deze blog? Ik deel 2 boeken en 3 podcasts die ik recent las of beluisterde en die jou als ondernemer helpen groeien, die ik gebruikte om te groeien. Disclaimer: dit is een persoonlijke keuze. Er zijn duizenden boeken en podcasts. Ik geef je alleen wat handvaten.

Miracle Morning – Hal Elrod

Power to the morning! Iedereen die me een beetje kent, weet dat ik verslaafd ben aan de ochtend. Week, weekend, feestdag of niet: steevast om 5.40 uur gaat m’n wekker af. Ik was al een tijdje fan van vroeg opstaan, maar maakte de fout (ja, écht een zware, zware fout) om meteen in het werk te vliegen. Fijn, want je verzet zoveel werk tegen dat je naar kantoor vertrekt, maar je verzet niets van je eigen werk. Je werkt met jezelf, niet voor of aan jezelf. En dat had ik door. Miracle Morning heeft me daarbij geholpen.

Ben je een avondpersoon? Dan hoeft dit niet. Niets hoeft. Je bent geen succesvollere ondernemer omdat je de ochtend aankan. Kies het moment waarop jij het productiefst bent. Maar als het dan toch de ochtend mag zijn, dan kan deze manier vast en zeker helpen.

Essentie: bye Snooze!

Het ganse boek (en de volledige methodiek) is gebouwd op het letterwoord SAVERS. Het is de kern en de essentie van een powermorning. En het principe is heel eenvoudig: voor elke letter (spoiler: activiteit) voorzie je 10”. Zo heb je elke ochtend één uur voor jezelf. Dat is essentieel. Geen werk, enkel aan jezelf. Geen overbodige luxe in onze always-on maatschappij. Toch?

Je moet daar écht een gewoonte van maken. Dat wil zeggen: als jouw wekker om 5.45 uur afgaat (goede start trouwens, uur later kan ook) dan start je om 6.00 uur met je Miracle Morning tot 7.00 uur. Je “mag” dus pas je laptop opstarten vanaf 7.00 uur. Heel belangrijk.

Je werkt elke Miracle Morning best in deze volgorde, maar ook dat hoeft niet, het is jouw ochtend. Ik beschrijf vooral even hoe het voor mij werkt. In het boek staan soms wat zweverige, Amerikaanse voorbeelden. Lees daar even door. Zo werkt het voor mij:

Stilte

start met 10 minuten stilte. Al is een complete stilte relatief: het kan ook een guided meditation zijn via Headspace of Calm (ik gebruik zelf al jaren de eerste). Daar moet je trouwens mee beginnen: de meerwaarde van meditatie inzien. It changed my life. En nee, het is geen “ooohmmmm” zoemen in kleermakerszit.

Affirmaties

maandelijks schrijf je je doelen uit waar je naartoe werkt. Zowel qua business, privé als gezondheid. Je leest die doelen gedurende (om en bij de) 10 minuten voor. Luidop, aan jezelf. Hoe raar is dat? Het went, trust me. Schrijf niet elke maand nieuwe doelen, maar zorg voor een update. Houd ze levendig. Het werkt aanstekelijk.

Visualisatie

in het begin is dit het vreemdste, maar na een tijdje het leukste, deel van je ochtend. Je gaat je ogen sluiten en visualiseert (letterlijk, als een droom) hoe je leven er zou uitzien als je jouw doelen (uit je affirmaties in de vorige stap) zou halen. Hoe zie je eruit? Waar ga je op verlof? Hoe spreken mensen tegen jou? Welk kantoor stap je binnen? Welke awards haal je binnen? Je hersenen maken geen onderscheid tussen fictie en realiteit in deze oefening. Geluksgevoel is instant. En verslavend.

Exercise

beweeg en verhoog je hartslag. Zo eenvoudig is het. Er is geen tijd om een uur te lopen, als je dat wil, doe je het ervoor. Verhoog dus in 10” even je hartslag. Lunges, squads … de mogelijkheden zijn eindeloos.

Read

lees elke dag tien minuten in een boek naar keuze. Best non-fictie en gericht op persoonlijke ontwikkeling. Aan dit tempo lees je een boek per maand. Als je dat ook ‘s avonds doet, kom je aan twee boeken per maand. Hoe leuk is dat?

Scribing

schrijf in je journal, een soort eigen dagboek. Bepaalde mensen schrijven alles van zich af in 10”. Ik moet een soort kapstok hebben. Daarom gebruik ik de Grow Journal. Het werkt zelfs in twee dagdelen: ochtend en avond. In de ochtend vul je aan waarvoor je dankbaar bent. Klinkt vreemd, maar is zo leuk en mooi om dagelijks 3 momenten te zoeken (hoe klein dan ook). Je vult aan hoe je je vandaag wil voelen en wat je zal doen om dat te bereiken. ‘s Avonds reflecteer je (in hetzelfde boek) op je avond: 3 succesmomenten van de dag: wat zou je anders doen en wat wil je nog kwijt?

Vind je het moeilijk om, zoals mij, in een leeg boek te schrijven? Koop dan zeker het Wake up to grow Journal van Estrella van Toor. Een goede basis om je ochtenden beter te ordenen. Ook een zeer goede intro van het boek. Je kan er ook 150 dagen mee verder.

Oh ja, het belangrijkste van allemaal: vaarwel snoozing. Je kan geen Miracle Morning starten als je het opstaan telkens opnieuw en opnieuw (en opnieuw) uitstelt. Want dat is snoozen. Als je constant het ‘aan je dag starten’ uitstelt, is ‘ie dan voldoende uitdagend of de moeite waard? Laat die maar eens binnenkomen.

Check zeker eens bladzijde 62.

Iets met spiegels.

Favoriete quote uit het boek.

"Als je er echt over nadenkt, slaat het nergens op om 's ochtends op snooze te drukken. Het is net alsof je zegt: “Ik haat opstaan, dus ik doe het keer op keer"

“Die hard” businessboek? Nope, ook deze niet. Ik ga het (spoiler alert) niet hebben over nieuwe business strategieën of kwieke marketingtips. Nee, het zijn boeken voor de ondernemer. En dat nam ik letterlijk. Voor jou, lieve lezer.

Ik ben al jaren fan van ‘intermittent fasting’. Voor de kenners: de 16/8 geniet m’n voorkeur. Voor de newbies: intermittent fasting is (bv. bij 16/8) een periode van 16 uur niet eten en 8 uur wel. Tijdens de 16 uur “vasten” drink je enkel water, koffie of thee (zonder melk/suiker). Het gaat er net om om je spijsvertering niet op gang te trekken. In een tijdslot van 8 uur gaan we eten, niet vreten. Met mate, minder suiker en vooral: gezond. Werkt bijster goed bij mij. Ik stop ‘s avonds om 20.00 uur met eten en mag netjes om 12.00 uur de dag erna terug aan tafel. Dat doe ik elke twee dagen. Ontbijt skippen? Jup, elke twee dagen dus. Voor mij werkt het. En in het weekend geniet ik nog lekker van een vers broodje. Pro-tip: in je periodes van vasten sport je best. Je verbrandt rechtstreeks je vetreserves.

Zeg PJ, wat heeft dat te maken met ondernemen? Wel, lieve vrienden, quasi alles. Intermittent fasting is slechts één onderdeel van de intermitting living methodiek. Het staat je toe om, met je voedingspatroonuit je comfortzone te stappen. Iets wat we veel te weinig doen. En daar ligt het onbekende, het nieuwe. Hetgeen waarvoor je wakker wordt ‘s morgens (en daar heb je dan weer het eerste boek voor ;-)).

Ik ga het kort hebben over voeding, warmte, koude en het gevoel om het evidente in te ruilen voor het nieuwe. Ga ik akkoord met alles in Siebe zijn boek? Nee, en dat zou hij me ook niet kwalijk nemen. Ik deel even wat je eruit kan meenemen (niets moet).

Essentie: vast, douche koud af en test je lichaam.

Mocht ik het volledige boek schetsen en alle essentie eruit halen, dan heeft Siebe er niets aan. Ik haal er wel even uit wat voor mij de essentie was en ik (quasi) dagelijks gebruik om beter te presteren. Gaat het elke dag met deze technieken? Tuurlijk niet. Een day off is perfect oké, het lukt niet altijd.

De basis is de volgende: stap uit je comfortzone. We hebben allemaal een (weliswaar onzichtbare) cirkel rondom ons. Aangenaam wel hé, die comfortzone. Alles wat we binnen die cirkel doen, beslissen of ondernemen voelt “vertrouwd”. We kennen het, we doen het omdat we het al lang doen, het voelt goed. Maar daar ligt de kracht van persoonlijke ontwikkeling niet of train je jouw hersenen niet mee. Dat doe je door dingen te doen die uit het gewone, uit je routine liggen. Zo ontwikkel je jezelf steeds verder en leggen je hersenen linken die ze voorheen nog niet kenden of (durfden) leggen. Voor mij waren er 2 ‘out-of-zone’ ervaringen die kaderen in het intermittent living gegeven.

Het is fast je ding wel.

Hier ga ik niet te veel over uitweiden. De intro kreeg je al. Het is vooral eigen aanvoelen. Ik gebruik de app Zero om op een consistente, grafische manier (je ziet mooi waar je zit in de cyclus) te volgen hoe ik aan het vasten ben. De truc is dus om in de periode waarop je ‘mag’ eten, niet te overdrijven (want je hebt honger, of eerder goesting). Het leuke is dat je moet experimenteren om in je vastenperiodes sport toe te voegen. Dan ga je pas accelleren en ervaren wat het is om op een ander niveau te sporten.

Intermittent Fasting kan heel efficiënt zijn, maar je moet het vooral zélf aanvoelen. Is het iets voor jou? Test, test opnieuw en beslis. Ervaar de voordelen! Niets voor jou? Kan absoluut.

De kracht van koude. En ademhaling.

Ik zet m’n persoonlijke favoriet even op twee, omdat het kan. Ik leerde enkele jaren geleden op de ‘harde manier’ het effect van koude op m’n lichaam kennen. Ik boekte bij m’n business coach een ijsbad-sessie. De sessie zelf was geïnspireerd op de Wim Hof methode (ook een zeer goed boek en boeiende man trouwens). De sessie ‘leek’ eenvoudig. Een voorbereiding van drie uur om dan slechts twee minuten in water van om en bij de vijf graden te zitten. En in die voorbereiding zit meteen ook de sleutel tot succes: ademhaling. Zonder een deftige, te controleren ademhaling mag je het vergeten. Of beter: kan je in shock gaan. Want vergis je niet: in zo’n ijsbad gaan alle mogelijke alarmbellen rinkelen. Je lichaam weet eerst niet goed wat te doen, maar volgt altijd (en dat voel je) je ademhaling. De kern van alles. Dat is trouwens ook zo mooi om te voelen. Bijna magisch!

Dus, elke ochtend tien kilogram ijsblokken in bad en drie uur vroeger opstaan? Tuurlijk niet. Ik nodig je uit om op het einde van het douchen de kraan volledig naar koud te draaien voor minstens 1 minuut, maximum twee. Bouw dat zachtjes op. Start met gradaties van temperatuur en duur. Forceer niets, maar ik beloof dat het verslavend werkt. Ik kan nu geen douche meer uitstappen zonder koud af te douchen. Het is een boost voor de rest van de dag.

Pro-tip: dipje doorheen de dag en douche in de buurt? Neem een koude douche. Focus op je ademhaling. Wedden dat je het rekt tot einde van de dag met de energie die je eruit haalt?

En daarnaast boek ik nog per kwartaal een ijsbad sessie. Het effect van een koude douche duurt een ganse dag. Dat van een ijsbad een week. Straf hé? Superboost mode on!

Check zeker eens bladzijde 147.

Iets met een stappenplan voor koud afdouchen.

Favoriete quote uit het boek.

“The cold as your warm friend”

Podcasts.

We ruilen lezen even in voor luisteren. Dit zijn, at the moment, mijn drie favoriete (en vooral: dagelijkse) podcasts. En die deel ik graag met jou.

De 7 – De Tijd

De eerste podcast staat op één bij mij, letterlijk en figuurlijk. Het is elke weekdag de start van m’n dag. Het principe is eenvoudig (en dat maakt het zo aantrekkelijk): dagelijks de belangrijkste zeven punten van het nieuws, kort en bondig. Reken max. 15 minuten per aflevering. Ze komt elke dag om 7. 00 uur online en gaat het niet (in tegenstelling tot de perceptie van De Tijd) alleen over beurs, beleggen en financiën. Oké, je komt er niet te weten als iemand een record gebroken heeft. Nee, reken op heldere, to the point nieuwspunten.

Zo ben je elke ochtend, na zeven punten, in 15 minuten terug helemaal mee. En de stem van Bert Rymen? Daar doe je het ook voor. Inclusief de heerlijke woordspelingen. Ik ben fan!

HBR on leadership

Als er één abonnement is dat ik in 2023 niet meer kan missen, is het Harvard Business Review. Een (h)eerlijk, ongezouten allegaartje van ondernemerskennis, tips, tricks, cases … Je krijgt er elke dag een management tip of the day, het magazine maandelijks met de post opgezonden, toegang tot alle statistieken … Ik geef het maar even mee. Maar voor hun podcast heb je géén abonnement nodig. Die kan je gewoon beluisteren via de gekende kanalen. Er zijn er veel trouwens van HBR, maar ik haal er eentje uit.

HBR on leadership zijn hapklare afleveringen over even hapklare onderwerpen, als ze uiteraard in jouw leef- en businesswereld passen. Altijd aangename stemmen die je door een niet overdreven lange episode loodsen. Het voordeel van HBR is dat ze, net zoals hun abo, heel concreet te werk gaan. Gericht op directe kennis en return.

Tweespraak

Schaamteloze zelfpromo? Damn right. We blijven enorm trots op onze eigen creatie: Tweespraak. Wat in december 2019, met gasten Mathias Sercu en Sofie Vanrafelghem, begon als een los en leuk idee, groeide uit tot een waardige podcast in Vlaanderen met bijna 70 episodes op de teller. De insteek is eenvoudig: Steven & mezelf (gastheren) nodigen telkens 2 gasten uit (hence the name).

Steven ken ik trouwens al lang. Steven is leerkracht Nederlands in Don Bosco Kortrijk, waar hij een heel tijdje terug les gaf aan mij. Hij heeft ondertussen al heel wat radio ervaring en in oktober 2019 kwamen we elkaar terug tegen. Een apero in Kortrijk, meer was niet nodig om Tweespraak te laten ontspruiten.

Het bijzondere aan onze podcast? De uitgenodigde gasten kennen elkaar totaal niet. Twee verschillende leefwerelden, generaties, beroepen … Voor elkaar (los van wat gegoogel) volstrekt onbekend. We gaan gedurende 45” op zoek naar de raakvlakken tussen beide. Eerlijk, puur en ongefilterd.

Dé ideale podcast in de wagen, tijdens het lopen of waar jij dat leuk vindt. Alex Agnew, Marc de Bel, Carry Goossens, Bert Kruismans, Frank van Laecke, Omar Souidi, Hendrik Dierendonck, Georges Leekens, Wout Bru, Lisbeth Imbo, Servaas Bingé, Wim Oosterlinck … Ze passeerden allemaal de revue. Klaar voor jouw oren.

Kracht van kennis zit in de opname.

Lezen en luisteren. Nog altijd twee van onze meest frequente, dagelijkse bezigheden. En ik hoop je geïnspireerd te hebben om dat nog wat beter of frequenter te doen. Het kan vooral een verrijking zijn. De kracht van kennis ligt in de manier waarop je het allemaal in je opneemt. En laat dat nu de insteek zijn van deze blog. Even stilstaan bij wat er is om daarna keihard verder te knallen.

Eens sparren over bepaalde topics, een lezing over de perfecte ochtend of gewoon eens babbelen? Boek meteen je call of meeting in. Easy peasy. Tot snel!

Geschreven door:

Pieter-Jan Mollie - stamhoofd van Thinkedge & Thinkademy. Prettig gestoorde ondernemer, digital native en public speaker. Verslaafd aan vooruitgang, technologie en mensen inspireren. Geïnspireerd door technologie, Disney & boeken. Daag me uit, liever vandaag dan morgen.

logo wit