Tweespraak is de podcast van Steven Verhamme & stamhoofd Pieter-Jan Mollie. Ze brengen bekende en minder bekende Vlamingen samen.
Elke aflevering ontvangen ze twee personen die iets te vertellen hebben. Soms verrassende combinaties maar altijd interessante gesprekken over sectoren en generaties heen. Je leert de mens achter de persoon kennen aan de hand van gedurfde vragen en eerlijke antwoorden. Abonneer je nu en beluister als eerste nieuwe afleveringen.
Twee heel fijne gasten, Pieter-Jan. Ilse is the secret agent of the 1 percent en eigenaar van het gelijknamige bedrijf Ilse Jacques. Ze is een vurige dame die steeds paraat staat om te helpen waar nodig. Ze heeft 200% commitment op het succes van haar cliënten. Ze stelt hen steeds in staat om een nieuwe vloer te creëren bij elk limiterend plafond waar ze tegenaan botsen. In haar vrije tijd gaat al haar focus en liefde naar haar familie. Ze is de trotse moeder van Wout en Alexandre. Naast Ilse vinden we Gerrit. Gerrit Sarens raakte in de ban van leiderschap vanuit zijn eigen traumatische ervaringen met leiders en de talrijke worstelingen sinds hij zelf mee aan het stuur zit. Na 15 jaar als docent, onderzoeker en vicedecaan trok hij in 2017 de academische deur achter zich dicht en ging de bedrijfswereld in. In 2020 richtte hij het mentoringbedrijf Ambits op. Gerrit helpt organisaties om strategisch te denken en innovatief te handelen, met een focus op duurzame groei en lange-termijn succes. Hij is een veelgevraagd spreker, auteur van meerdere boeken en mentor voor jonge ondernemers.
Dirk De Troy is 51 jaar, studeerde maatschappelijk werk en werkt sinds vorig jaar als ervaringsdeskundige bij een mobiel herstelteam in Grimbergen. Zijn verhaal start 15 jaar geleden toen hij door één klik op een banner een eerste keer in contact kwam met gokken. Hij raakte verslaafd en zag zijn financiële situatie er op achteruit gaan. Het ging van kwaad naar erger, hij werd opgenomen op de verslavingsafdeling en uiteindelijk raakte hij er ook van af. Dirk begon nadien met een zelfhulpgroep, is coach bij 2KRACHT, gaat regelmatig spreken voor groepen en duikt ook soms op in de media. Katrien Van Geystelen is 47 jaar en de drijvende kracht achter Sparklin’voice, waar ze haar expertise als stemcoach inzet om mensen te helpen hun stem effectief te gebruiken en hun presentatievaardigheden te verbeteren. Met een achtergrond in sociaal werk en een passie voor persoonlijke ontwikkeling, biedt Katrien workshops, coaching sessies en inspirerende lezingen. Haar werk richt zich op het versterken van zelfvertrouwen, impactvolle communicatie en het ontdekken van je unieke stemgeluid. Katrien’s innovatieve aanpak inspireert velen om met overtuiging en authenticiteit te spreken.
Ina Van Ransbeeck is de vaste huisseksuoloog van Flair. Op basis van haar eigen zoektocht naar de liefde die niet altijd van een leien dakje liep neemt ze haar lezers op een herkenbare manier mee in de wereld van liefde, seks en relaties. In het boek ‘Jouw tijd komt nog wel’ zette ze de single centraal. Via wetenschappelijke inzichten en eigen ervaringen helpt ze de lezer in zijn of haar zoektocht naar een partner, maar ook bij de zoektocht naar jezelf. Elke Van Parys is onze tweede gast. Ze is onderneemster en richtte twee bedrijven op: heydays languages en heydays productions. Met het eerste organiseren Elke en haar team taalcoachings voor bedrijven, het tweede is een productiehuis voor learning content. Behalve onderneemster is Elke ook public speaker en auteur van onder meer “De perfecte presentatie”. Daarin richt ze zich tot alle professionals die hun presentatievaardigheden naar een hoger niveau willen tillen.
Jo Caudron heeft een rijke geschiedenis als digitaal ondernemer. Hij richtte meer dan 2 dozijn bedrijven op, allemaal actief in technologie, innovatie en transformatie. Noem hem gerust een transformatiestrateeg. Via zijn bedrijf Scopernia helpt hij organisaties in alle sectoren in Europa en het Midden-Oosten te begrijpen hoe hun wereld verandert en hoe ze hun activiteiten kunnen aanpassen om klaar te zijn voor de toekomst. Dat schreef hij onder meer neer in zes boeken. Ook daarmee wil hij inspireren met zijn boodschap van verandering en optimisme. Saskia Van Vaerenbergh is eigenlijk huisarts maar werd bekend als dokter geluk. Vanuit die rol inspireert ze anderen graag voor een gelukkiger leven. Gelukkiger betekent gezonder en omgekeerd. Naar eigen zeggen voelt dat niet zozeer als werken omdat ze haar IKIGAI gevonden heeft. Ze fungeert als coach en geeft lezingen, organiseert retreats en vrouwenavonden. Ze is bezig aan een roman en helpt mensen met euthanasie. En ze houdt van het rimpeling-effect: als jij je beter voelt, gaan de mensen rondom jou dat ook doen.
Stephan Claes is hoogleraar psychiatrie aan de KU Leuven en psychiater aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KUL. Hij doet onderzoek naar stress, depressies, burn-outs en alle vormen van angst. Claes schreef ook het bejubelde boek “De gestresste samenleving” waarin hij een stand van zaken geeft van de condition humain. “We dreigen te bezwijken onder onze drang naar volmaaktheid en dus is optimisme een psychologische noodzaak. Alles wat we psychisch meemaken, heeft immers een rechtstreekse impact op ons lichaam.” Sarah Parent is een ondernemende brok energie uit Gent die haar focust op duurzaamheid en het milieu. Ze startte haar ondernemerschap in 2014 met Zikini, een innovatief badpakkenconcept, tijdens haar studie Communicatie en Psychologie. In 2020 richtte Sarah Go Forest op, gevolgd door Go Ocean in 2024, beide bedrijven met een sterke nadruk op ecologische projecten en oceaanbehoud. Ze is actief in de adviesraad van vastgoedontwikkelaar Revive en maakt deel uit van het bestuurscomité van Gentrepreneur. Sarah bracht vorig jaar haar boek “Not Your Average Climate Activist” uit, waarin ze pleit voor middenwegactivisme in de klimaatbeweging, en benadrukt het belang van haalbare, realistische benaderingen van milieuvraagstukken.
Je hoort het, beste luisteraar, we nemen deze episode nét na de vorige op en m’n stem is er niet beter op geworden. Komt goed, want voor mij zit: Ianka Fleerackers. Master in de kunst van het vertellen en een multidisciplinaire ondernemer met expertise in tought leadership. Tijdens haar carrière als actrice op televisie, in films en theater, schreef ze 8 boeken, werd ze schrijver en regisseur van theaterstukken, producent & presentator van haar eigen programma’s op televisie en radio, uitgever van korte verhalen van bekende Vlaamse auteurs. Ze is een veelgevraagd moderator van high-end conferenties, podcastproducent en -host en spreker over personal branding & storytelling. Mond vol, zoveel is zeker. Veronique Dewettinck combineert de jobs van freelance recruiter, carrièrecoach en verantwoordelijke van een loopbaancentrum. Daarnaast is ze een duivel-doe-‘t-al voor Split the Sea dat zich expert noemt in Human Change. Ze neemt ook het voorzitterschap van BizQIt op en stond al enkele keren als ‘Ondernemers voor de klas. In haar vrije tijd is ze vrijwilliger bij Bizduo, een initiatief van het OCMW van Zwevegem waarbij ze mensen begeleid in schuldbemiddeling of met een leefloon. Ze houdt van de zon, gaat graag op reis en in het tennis kan ze de rest van haar energie kwijt.
We gaan koken. Of beter gezegd: we laten ons onderdompelen in de wereld van het koken. Of nóg beter: gastronomisch koken. Het kloppend hart van restaurant Dirkjan Decock, dat zijn, logischer wijs, Dirkjan en Hilde. De expressieve maar reflecterende chef en gastvrouw. Samen sturen en vuren zij hun team aan. Het wervelend parcours dat Dirkjan en Hilde 10 jaar lang met Restaurant Taste and Colours hebben afgelegd, leeft vandaag verder in hun ultieme visie op gastronomie. Naast Dirkjan vinden we Thibaut. Thibaut Werbrouck is 38 jaar, fiere Kortrijkzaan en kersverse papa. Hij studeerde topsport golf in Hasselt, nadien ook golf management en maakte daarna zijn jeugddroom waar. Gedurende 15 jaar was hij professioneel golfer en coach. Ondertussen is hij ook al 12 jaar actief in human resources en 9 jaar actief als Freelance Recruiter. Geen toeval dat hij zich drie jaar geleden met veel engagement stortte op zijn eigen zaak Hunt & Hired. Een, zoals hij noemt, ‘boutique’ en doeltreffend selectiekantoor.
De ouders van Conny Vandendriessche hadden een groothandel in planten. Toen haar vader begon te denken aan opvolging, keek hij alleen naar haar twee broers. Het was haar trigger om het toch te maken als zakenvrouw. Samen met haar zakenpartner Philip Cracco richtte ze Accent Jobs op, daarna scheidden hun wegen en deed Conny Accent Jobs uitgroeien tot het internationale House of HR, vandaag goed voor een omzet van 3 miljard euro. Conny richtte nog meer ondernemingen op die zich focusten op vrouwelijk ondernemerschap en diversiteit. Waaronder We are Jane, een fonds voor en door vrouwen. En zo evolueerde ze van ‘queenbee’ naar ‘real me’.Bij Thomas van Eeckhout, familieman en papa van 2, staat kansen krijgen en geven centraal. Met een diploma Business Management op zak begon hij zijn carrière bij IT-bedrijf Easi. In 2015 trad hij toe tot het management als Sales Director om in 2019 samen met Jean-François Herremans benoemd te worden tot CEO. Vandaag werken bij EASI 500 medewerkers, waarvan er 130 aandeelhouder zijn. Dat is 1 op 3. Thomas schreef er een kanjer van een boek over: De Gouden tip van Ownership. Hoe kan je als leidinggevende je stijl in handen nemen en ruimte en kansen bieden aan je medewerkers? We hebben de experts in onze studio.
Vandaag verwelkomen we Phebe D’Hondt in onze studio. Een ondernemende duizendpoot. Ze werkte enkele jaren als vertaler/copywriter bij een communicatiebureau toen ze overondernemers.be oprichtte. Een community waar ze ondernemers samenbrengt en inspireert. Ze is expert wat personal branding betreft, geeft keynotes, workshops en inspiratiesessies en maakt wegwijs in de wereld van LinkedIn. Ze pakte trouwens heel recent uit met een nieuw merk: vuurmerk. Dat gaat vonken geven! Team- en leiderschapscoach Sara Leysen schreef met ‘De teamleider als cultuurmaker’ een opmerkelijk boek. Dat boek moet helpen om in elk team een cultuur te creëren waar elk lid de veiligheid ervaart om open te spreken. Ze biedt manieren aan waarbij iedereen gestimuleerd wordt om mee eigenaarschap op te nemen. Als psychologe weet ze maar al te goed dat je plek durven innemen altijd vertrekt vanuit persoonlijk leiderschap. In het boek komen tips aan bod over hoe om te gaan met stress, hoe je de status quo kunt uitdagen en tegelijkertijd je eigen rust en stevigheid bewaart.
Dr. Bruno Vanhecke is specialist in de fysische en revalidatie-geneeskunde. Hij studeerde in Leuven maar ook in Zuid-Afrika. Hij is al meer dan 15 jaar actief als teamarts bij verschillende professionele sportteams zoals Cercle en Club Brugge & Filou Oostende. Veerle Dobbelaere was een gevierd actrice tot ze in 2009 ook professionele mental coach werd. Vanuit haar passie voor mensen en hun gevoelens, gedrag en gedachten werd ze een ‘expert in mensen’. Samen met hen gaat ze op zoek naar meer groei, meer veerkracht, meer rust en verbinding. Met de Ademruimte Academie wil ze bouwen aan een wereld waarin iedereen simpelweg zichzelf kan zijn.
Evy Heyse richtte in 2020 Coachtree op. Ze werkte voor een aantal CEO’s en verdiepte zich in de impact van stress en de invloed op de gezondheid. Ze wil een coach en klankbord zijn voor ondernemers en mensen uit de toplagen van een bedrijf. Coachtree wordt zo de plek waar ze inspiratie en nieuwe energie kunnen vinden. Charlotte Pots verliet na een burnout de snoepsector voor een nieuw leven als diabetescoach. Als ervaringsdeskundige wil ze lotgenoten aanmoedigen in een leven dat altijd net een beetje anders verloopt. Ze leert mensen met een andere bril naar hun gezondheid kijken door écht te luisteren naar hun lichaam. Diabetes, niet als excuus maar als een motivatie.
Thomas D’havé heeft een achtergrond als osteopaat en behandelt topsporters, performers én bedrijfsleiders volgens de principes van de klinische psycho-neuro-immunologie. Naast zijn ervaring in het zoeken naar chronische of terugkerende sportletsels, is Thomas’ primaire doel om mensen te helpen hun hersenen te laten domineren. Michelle Hufkens is psycholoog, seksuoloog en yogadocent. Via workshops en trainingen helpt ze mensen om zichzelf beter te leren kennen op seksueel vlak en om de intieme relatie met zichzelf te herstellen en te versterken. Ze werkt met iedereen die meer vitaliteit, verbinding, sensualiteit & genot wil ervaren. Zij geeft workshops en individuele begeleiding bij seksuele en psychische problematiek en ontwikkeling.
Paul Cobbaert is een kind uit het West-Vlaamse boerendorpje Bekegem. Hij is zelfstandig journalist en werkt vooral voor De Zondag waar hij vaak de politieke interviews voor zijn rekening neemt. Met Wild Land bracht hij zijn eerste boek uit. Een ode aan de schoonheid van de natuur waarbij hij beschrijft en laat zien waarom ze bedreigd wordt. Een boek vol fotografische verwondering. Professor-dokter Guy T’Sjoen is endocrinoloog in het UZ Gent. Hij is gespecialiseerd in onder meer transgenderzorg, andrologie en hypofyseaandoeningen. Met zijn partner Milan werd hij in maart de trotse papa van zoontje Maximiliaan. Hij is ook hoogleraar, werd bekend door zijn deelname aan Topdokters en De Slimste Mens ter Wereld en schreef ook verschillende boeken zoals Fit op 50.
Na 15 jaar een praktijk kinesitherapie te hebben gehad merkte Tom De Prest, aan de soort klachten, hoe de maatschappij verandert. Daarom specialiseerde hij zich in het totaalbeeld van de mens. Hij schreef het boek ‘Hoe het lichaam onthoudt wat je zelf vergeten bent’ en werd kinesist bij tv-programma’s als ‘Sterren Op De Dansvloer’ en ‘Dancing With The Stars’. Marc Noppen is longarts, professor aan de VUB en docent bij Vlerick. Hij werd in 2006 CEO van het UZ Brussel en is steeds op zoek naar de link tussen geneeskunde en management. Hij geldt als een van de meest gezaghebbende stemmen in de ziekenhuissector en was een van de experten in de aanpak van de coronacrisis.
De Kortrijkse Emma Dejonghe zocht naar zingeving in haar leven en vond die in haar literaire debuut ‘Uit de chaos ontstond orde’. De bundel mag gezien worden als een manifest voor jonge artiesten om hun stem te laten horen. Kunst kan immers een helende en zalvende functie hebben. Teksten als een zoektocht naar balans, woorden die raken, strelen en een warme afdruk nalaten. Een knuffel van woorden.
Annelies Blomme is creatieve zaakvoerster van La Fleur Rouge. Waar ze haar familienaam als uithangbord inzet. De pittige roodharige, zoals ze zichzelf omschrijft, wilde de passie voor haar vak symboliseren met rood. Annelies wordt warm van personal branding, presenteren van events, hulp bij bedrijfsvideografie en zoveel meer. Daarnaast houdt ze van gingerbeer, artisjlokken, Madagascar en Ludovico Enaudi.Thomas Vandendriessche is Kortrijkzaan in hart en nieren, leerkracht by day en mollenjager by night. Hij nam dit jaar deel aan het fantastische spelprogramma De Mol, onder leiding van Gilles de Coster, in het zonovergoten Arizona. De mol was hij niet, die vond hij helaas ook niet maar vandaag is hij toch bij ons. Naast Thomas vinden we Cis. Coach, inspirator en strateeg, toevallig ook de beginletters van zijn naam, bij Mex United. Déja-vu? Kan perfect. Collega Kurt zat even geleden op dezelfde plaats. Warm krijgt Cis het duidelijk van uitgekiende strategieën bedenken voor bedrijven, passie delen over e-commerce en mensen inspireren. In 2021 werd hij E-commerce personality of the year. Wat een mollenjager en strateeg met elkaar gemeen hebben? Absoluut niets op het eerste zicht. En dat is het mooie.
Met ‘Omarm mij’ schreef Kim Nelis een hartverwarmend boek over verbinding: de balans tussen jezelf, de ander en het leven omarmen. Een remedie tegen eenzaamheid en vervreemding. Steeds meer en meer mensen missen hechte, emotionele banden met anderen. Met het boek biedt Kim een liefdevol en nodig tegengewicht. Ook in haar werk wil ze graag inspireren en ondersteunen waar nodig om écht te leven in plaats van te overleven. Dat doet ze via psychotherapie en opvoedings- en gezinsondersteuning. Als mama van vier weet ze heel goed wat er allemaal op je pad komt als ouder. Naast Kim vinden we koffie- & theebaas Bart Deprez van koffie- & theepakkerij Viva Sara in Vichte. Bart genoot zijn opleiding aan de Hotelschool in Koksijde. Hospitality en klantenservice kennen dus geen geheimen voor hem. Hij droomde er ooit van om in de States een hotel te runnen, maar bouwde zijn liefde voor het internationale op een andere manier uit. Bart is sinds jaren gewaardeerd bestuurslid van de World Specialty Coffee Organisation. De mondiale trends die hij er opsteekt, zet het vizier van Viva Sara niet alleen op scherp. Het zorgt ook voor koffievrienden over de hele wereld. Ik zweer het je, eenmaal Bart vertrokken is, kan je ‘m niet stoppen. Fun fact: bij Thinkedge hebben ze hun eigen koffie. Gebrand of gebrand door Viva Sara. Een straffe episode, zoveel is zeker.
Gianluca Di Taranto kón geboren zijn tussen de wijnranken. Of ruilde al snel een papfles in voor het wijnglas. De kwieke dertiger combineert een handvol jobs: hij organiseert workshops en masterclasses, bracht zijn eerste boek uit, is consultant bij wijnhandel Crombé Wines hier om de hoek, en als ‘wine director’ overziet hij het hele wijnaanbod van de restaurants die deel uitmaken van Le Sanglier des Ardennes en La Petite Merveille, het horeca-imperium in Durbuy van Marc Coucke, Wout Bru en Bart Maerten. Daarnaast werd hij bekroond tot sommelier van België in 2019 én 2020. Naast Gianluca vinden we Katja Schipperheijn. Een internationaal erkend leerstrateeg, consultant, auteur en keynote spreker over innovatie en leren in een steeds virtuelere wereld. Haar expertise gebied bevind zich op het snijvlak van mens en technologie om duurzame groei te realiseren. Naast haar werk in het bedrijfsleven is Katja ook filantroop. Met sCooledu heeft ze meer dan. 15.000 kinderen bereikt die haar workshops over digitaal burgerschap volgden en schreef ze daarover het boek Digitale Burgertjes. Haar meest recente boek Learning Ecosystems dat wereldwijd werd gepubliceerd is niet enkel een best seller, maar ook finalist Best International Business Book in de UK. En die uitslag? Horen we op 16 mei.
Isabelle Hoebrechts is een vrouw voor wie menselijke contacten en waarden voorop staan. Met meer dan 20 jaar ervaring in strategisch management, communicatie en human resources, werd ze begin 2014 CEO van het Instituut voor NeuroCognitivisme. Ze is oprichtster van 361° ‘creating happy employees’ en zet zich al jaren in als pionier voor wellbeing en HR-strategieën in bedrijven. Ze is auteur van Positieve Impact, Help, ik heb Stress, Top of your mind. En samen met Gina Peeters schreef ze “positieve intelligentie” en vers van de pers “zuurstof voor het brein”. Fortry The Label is een nieuw Belgische kledingmerk dat in februari gelanceerd werd door Delphine Fortry. Kwaliteit en liefde voor de mode zijn de basis voor het merk waarvan alle kledingstukken waaraan telkens het happy label toegevoegd wordt. Delphine is de creatieve ziel en krachtige persoonlijkheid achter het merk dat vrouwen van alle leeftijden en achtergronden wil inspireren en empoweren. Positief, vrij en vrouwelijk, maar ook onbevreesd en onstopbaar
Wim Oosterlinck, nog net 49, begon zijn radiocarrière bij Radio 2 maar werd vooral bekend voor zijn werk bij Studio Brussel waarbij hij in 2005 verkozen werd tot “Radiopersoonlijkheid van 2005”. Een jaar later vertrok hij naar Qmusic waar hij talloze radio uren presenteerde en ook programmadirecteur werd. Begin juli 2020 verhuisde hij naar Willy, de digitale radiozender van DPG Media. Wim is ook bekend als voice-over van tv-programma’s als Foute Vrienden, Hollywoodvrouwen en De Smaakpolitie. Momenteel In de eerste helft van 2023 kondigde hij aan ouderschapsverlof te nemen. Naast Wim vinden we een andere warme mens. Alhoewel, we zeggen beter een koude mens. Dries Nuyttens voelde zich op zijn 21ste bijna 85 jaar oud. Tot hij de kern van verjonging en gezond leven ontdekte. Het is zijn doel om mensen terug te helpen herinneren dat het leven geen neerwaartse spiraal is, maar een opwaartse. Dat doet hij met massages, meditatie, ademhaling en de Wim Hof Methode. Jazeker, koud af douchen en ijsbaden. Ik mocht het zelf al enkele keren ervaren. Geeft je een boost, net zoals we met deze episode jouw dag boosten.
Katelijne Van Lommel is kinder- en jeugdpsychologe. Door haar verankering in de kinderpsychiatrie, het buitengewoon, gewoon & hoger onderwijs specialiseerde ze zich in gedragsmoeilijkheden, kinderpsychiatrische problematieken en onderwijspedagogiek. Dit weerspiegelt zich concreet in opleiding van het werkveld via studiedagen, gastcolleges en pedagogische trajecten. Eveline De Ridder heeft meer dan 20 jaar expertise in crisiscommunicatie voor bedrijven. In 2008 richtte ze samen met 3 anderen het communicatieagentschap Whyte Corporate Affairs op, dat de afgelopen jaren uitgegroeide tot de absolute marktleider in crisiscommunicatie, public affairs en issue management. Met het boek “Communiceren als het (nog niet) brandt” wil ze vooral het crisisbewustzijn bij bedrijven verhogen.
Bart Chiau is professor aan de UGent, faculteit Economie en daarnaast adviseert hij als senior expert verschillende bedrijven. Hij is auteur van diverse uitgaven rond fiscaliteit, sociale zekerheid en geeft regelmatig seminaries. Als expert komt hij veel aan het woord op radio & tv en schrijft regelmatig voor ondermeer De Tijd en Trends. Sven De Ridder is auteur, regisseur en acteur. Hij stond op de planken bij tEcht Antwaarps Teater. Bijna 5 jaar geleden richtte hij met de Sven De Ridder Company een eigen gezelschap op. Je zag Sven in televisieseries als “De Bunker 1 & 2”, ‘Like Me’ en “Cordon”. Op het grote doek kon je hem bewonderen in “Torpedo” en “Red Sandra. Met Bart en Sven maken we een boeiende trip aan de hand van tien onverwachte vragen.
Michel Decoster is in het dagelijkse leven coach, adviseur en bestuurder van bedrijven. Hij verdiende zijn strepen in de ICT-sector onder meer Bosch Telecom, Belgacom en SFR. Sinds 2015 adviseert hij bedrijven. Hij schreef drie boeken en misschien kent u hem ook als bassist van De Mens, een van Vlaanderens populairste rockgroepen. Die van ‘Dit is mijn huis’ en ‘Irene’, weet je wel. Bram Vervliet is hoofddocent psychologie aan de KU Leuven en auteur van het boek ‘Waarom we bang zijn’. Hij schreef het in de nasleep van de coronapandemie, de financiële crisis en terreuraanslagen. Een grondige analyse van angst om zo hoopvol en vrij van vrees de toekomst tegemoet te gaan. Een positief en hoopvol boek om de wereld beter te begrijpen.
Kurt Ostyn is mede-zaakvoerder en groeistrateeg bij Mex United. Als we zijn LinkedIn mogen nalezen helpt hij, samen met medezaakvoerder Cis Scherpereel, bedrijven slim groeien met het oneerlijk voordeel als fundament. Hij schreef meerdere boeken en trok het land rond met meerdere lezingen maar debuteert dit jaar met de creatieve voorstelling ‘De toekomst jeukt’. Aan z’n zijde vinden we Seppe De Baerdemacker, CEO van Peak Coaching. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om CEO te zijn van je eigen lichaam. In het snelgroeiende personal coaching bedrijf dat hij in 2020 uit de grond stampte, komen zijn twee grootste passies – sport en ondernemen – mooi samen. Hij mag op vandaag al tegen de 180 ondernemers coachen op wekelijkse basis.
Uus Knops werkt sinds 2010 als psychiater en psychotherapeut. Haar liefde voor woorden en verhalen en haar geloof in de kracht van kwetsbaarheid komt ook tot uiting in haar schrijven. In 2018 debuteerde ze met ‘Casper’, een boek voor haar overleden broer, en vorig jaar verschenen ‘Op afstand nabij’ en ‘Een klein afscheid’, boeken waarmee ze wil werken aan een omwenteling in onze rouwcultuur. U kent haar ook van “Onumenten”, gedenkplekken om meer in de openheid te rouwen. Naast Uus vinden we Yin Oei. CEO van Living Tomorrow, het toonaangevende innovatieplatform dat bekend raakte door het Huis van de Toekomst. Organisaties en overheden worden er begeleid in hun innovatiestrategieën. Yin werkte 20 jaar in de IT-sector maar zet nu de lijnen uit in Vilvoorde. In de wereld van digitalisering, high tech en big data voelt ze zich als een vis in het water.
Youssef Kobo is bekend als opiniemaker en publiek spreker over onder meer sociaal ondernemerschap en migratie. Hij is geëngageerd bij de Vrijdaggroep en stichtend directeur van A Seat At The Table, dat kansarme jongeren helpt door te stromen naar de bedrijfswereld. In 2019 verscheen zijn boek: Sire, er zijn geen allochtonen meer. Sandra Bekkari is auteur van de kookboekenreeks Nooit meer diëten. Ze was van 2017 tot 2019 elke weekdag te zien in Open Keuken op VTM. Begin 2021 kwam haar eerste online coaching programma op de markt. Change for Good is een 7-weken online coachingsplan naar een gezonde levensstijl.
Servaas Bingé is een Belgische arts en ondernemer. Hij werd bekend als ploegarts van wielerteam Lotto-Soudal en richtte zijn eigen onderneming emma.health op voor gezondheidsadvies. Hij publiceerde een aantal boeken over zijn visie op gezondheid en geeft ook lezingen over gezond blijven en niet ziek worden door goede gewoontes in je levensstijl. Pieter Verelst is een Vlaams acteur en cabaretier. Hij maakte hij de avondvullende voorstellingen Mijn broer en ik en Amai. De komende maanden gaat hij met de absurde voorstelling ‘Ten Aarzel’ op tour door gans Vlaanderen. Deze voorstelling gaat in première op 18 december. U kent hem misschien ook van de theatervoorstelling Amor Amundi bij Theater Malpertuis of van series als Glad ijs, De Bunker of de Kotmadam.
Gregory Frateur is de frontman van Dez Mona waarmee hij recent de uitstekende plaat ‘Loose Ends’ maakte. Alternatieve popmuziek die fel gesmaakt wordt door een breed publiek met de unieke stem van Gregory als uithangbord. Straks te zien in gans Vlaanderen en dus ook in Kortrijk op 4 november. Manon Claeys kreeg de passie voor paarden mee van haar grootvader maar liep bij een val in 2007 een halfzijdige verlamming op. Ze zette moedig door, won zilver op het EK en was er ook bij op de Paralympics van Tokyo. Ze is ook ambassadrice van Cavalluna, de indrukwekkende paardenshow die volgend jaar halt houdt in het Sportpaleis.
Dirk Tieleman is journalist en auteur. Hij presenteerde Terzake op onnavolgbare wijze en was jarenlang een van de bekendste buitenland-journalisten van de VRT-nieuwsdienst. Als verslaggever maakte hij de belangrijkste gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië aan den lijve mee en schreef er een boek overWaarom we niets van de Oriënt begrijpen (en waarom we dat wel zouden moeten doen). Nele Colle noemt zichzelf opruimcoach en professional organizer. Via haar bekende boeken helpt ze mensen om hun huis op orde te krijgen. Bedoeling is om zo meer rust in je leven en meer ruimte in je hoofd te krijgen. JOMO, the joy of missing out, is een van haar levensmoto’s.
Acteur Jan Schepens studeerde af als graduaat informatica maar volgde zijn hart en ging naar Conservatorium van Brussel om er acteur te worden. Hij was en is geregeld op televisie te zijn en ontpopte zich de voorbije jaren tot een van de beste musicalacteurs van Vlaanderen. In Daens, de musical, vertolkte hij op sublieme manier de hoofdrol. Daar waren zowel Pieter-Jan als ikzelf getuige van. Nele Bauwens is ook actrice maar laat zich graag kennen als cabaretière en zangeres. Met El Tattoo del Tigre bracht ze mee de Zuid-Amerikaanse vibes op veel Vlaamse podia. Hormonia was dan weer een leuke parodie die enkele hits scoorde. De komende maanden staat ze met The Whodads op het podium voor een eigenzinnig jaaroverzicht. Ga dat vooral even zien! Maar nu niet, want nu houden we ze beiden even hier.
We zijn blij om twee dames te verwelkomen in onze studio. Griet Teck is een eigenzinnige filmmaakster die via beelden haar eigen wereld wil oproepen en deelt. Aan de andere kant van de microfoon horen we Amalia Vermandere die op zoek gaat naar duurzamere manieren van omgaan. Met de wereld, met elkaar en met onszelf.
In deze episode kijken Carry Goossens & Gunther Ghysels elkaar (vanop veilige afstand) in de ogen. Een acteur die alom gewaardeerd wordt om zijn talent waarmee hij zoveel personages heeft neergezet en een West-Vlaamse topondernemer die het op jonge (wolf)leeftijd gemaakt heeft. Daarbovenop toetsen we de flinke generatiekloof. Genoeg stof voor een boeiend gesprek. Veel luisterplezier!
We verwelkomen Lieven Boeve en Guy Malfait. Lieven is theoloog en kennen we als de topman van het katholieke onderwijs, Guy werkt al meer dan 20 jaar bij ATD Vierde Wereld, een internationale mensenrechtenbeweging die opkomt voor een samenleving zonder armoede en uitsluiting. Twee mensen, voortgestuwd door een flinke portie idealisme. Zo hebben we het graag. Welkom bij episode 8 van Tweespraak!
Steven Vromman noemt zichzelf de Low Impact Man. Hij gaat dagelijks op zoek naar een duurzame wereld en wil ons overtuigen om ons gedrag ecologisch te veranderen. Zijn compagnon de route vandaag wordt muzikant Wouter Berlaen die zijn eigen songs graag in het dialect van Zulte brengt. Daarnaast speelt hij bas bij veel artiesten maar al zal Raymond Van Het Groenewoud de bekendste zijn.
In de vernieuwde studio van Tweespraak hebben we dit keer, volledig coronaproof, jeugdschrijver Marc de Bel & sopraan Amaryllis Dieltiens te gast. Twee kunstenaars die elk op hun manier hun creativiteit delen met de wereld. Met een trommel vol filosofische vragen dagen we onze gasten uit. En ‘we’ zijn nog steeds Pieter-Jan Mollie en Steven Verhamme.
Vandaag in Tweespraak: twee mensen die ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken hebben: Wim De Coninck en Nic Balthazar. De ene was lange tijd profvoetballer bij onder meer Zulte Waregem en Anderlecht en gaat nu als analist door het leven, de andere is regisseur, tv-maker en heeft een hart voor ecologie. We gaan op zoek naar wat hen drijft en boeit, wat hen ontroert en fascineert, kortom wat hun leven de moeite waard maakt. Dat doen we aan de hand van vragen die ze anders wellicht nooit krijgen in interviews of doodgewone gesprekken.
Tweespraak brengt deze keer twee gevestigde namen uit de kunstensector samen. Beiden uit Gent, maar dat is eerder toeval. We zijn blij en trots om Franky Devos, algemeen coördinator van de Gentse Vooruit, en gerenommeerd theatermaker Arne Sierens rond de tafel te hebben. Met hen peilen we naar wat echt belangrijk is aan de hand van vragen die ze in geen enkel ander interview krijgen. En daar ligt precies de kracht van deze podcast. Laat je daarom mee nemen door Pieter-Jan Mollie en Steven Verhamme die op zoek gaan naar de kern en de essentie.
Wat als we in Tweespraak een actrice-comedienne zouden koppelen aan een ex-topatlete. Wie niet waagt niet wint. Zo brachten we Veerle Malschaert en Axelle Dauwens samen rond onze tafel. Twee totaal verschillende leefwerelden, twee generaties met elk hun eigen verhaal. Ook deze editie willen wij, Pieter-Jan Mollie en Steven Verhamme, aan de hand van een aantal ongewone standaardvragen komen tot een fijn gesprek dat alle richtingen uit kan. Dat gesprek wil ergens toch blijven hangen bij jou, beste podcaster. Je hebt wellicht niets aan de zoveelste clichévraag over acteurs en topsporters. Hartelijk welkom dus bij Tweespraak!