5 tips voor Personal Branding - Thinkedge

5 tips voor Personal Branding

14/05/2019
Thinkedge - 5 tips voor Personal Branding - 1

Door Arne Vanaelst, stagiair bij Thinkedge

In een ver verleden verkochten handelaars ‘koffie’. Vandaag koop je een pakje ‘Douwe Egberts’. Gewoon ‘koffie’ verkopen werkt al lang niet meer. De klanten zoeken een merk dat zich onderscheidt en in het oog springt.

Ben je op zoek naar een job? Dan wil je ook in het oog springen door je te onderscheiden. Logisch natuurlijk, want jij wil gekozen worden voor de job van je dromen. Net zoals bij producten moet je daarom jezelf als een ‘merk’ in de markt zetten. Ik geef je 5 tips mee om zelf aan personal branding te doen. Let’s go!

1. Wat zijn de ingrediënten van jouw merk?

“Bezint eer ge begint.” Ga dus niet halsoverkop van start. Het is belangrijk om jezelf eerst te leren kennen. Waar ben jij sterk in, Hoe onderscheid je jezelf van anderen? Breng dit even in kaart. Geef een antwoord op de vraag wat jij kan betekenen voor een werkgever/opdrachtgever. Waarom doe je wat je doet?
Oh en trouwens, som hier ook niet te veel punten op. Word een specialist in jouw vak!

2. Ontwerp je verpakking

Zo, nu je een helder beeld hebt van wat jouw merk te bieden heeft, kan je dit grafisch onderbouwen. Begin hier niet meteen met je eigen logo te ontwerpen. Ik bedoel dit eerder als de manier hoe je communiceert. Schets een moodboard, gebruik vaste kleuren, vaste soorten beelden, dezelfde manier van communiceren…

Je voelt me al aankomen natuurlijk, dit is heel belangrijk op je social media. Op Instagram kan je bijvoorbeeld een vast stramien gebruiken om je feed te laten opvallen. Op LinkedIn is het dan weer de manier van communiceren die consequent moet zijn.

Thinkedge - 5 tips voor Personal Branding - 4

3. Durf (op te vallen)

Goed, je verpakking is er. Neem nu zelf de touwtjes in handen en durf. Durf op te vallen, maar durf ook je eigen keuzes te maken. Wees niet bang om fouten te maken. Alleen zo ben je écht zichtbaar. En da’s tenslotte wat je wil bereiken.

Spread the word!

4. Ga uit eten

Thinkedge - 5 tips voor Personal Branding - 3

Misschien wel 1 van de leukste tips, ga uit eten. Concreet: maak nieuwe connecties, ga eens een koffie drinken met je contacten. Ook online, deel hun posts op social media en bevestig hun sterke kanten. Zo krijg je wederzijdse sympathie. En hoe meer connecties, hoe meer bekendheid voor je personal brand natuurlijk!

5. Authenticiteit is key

Heel belangrijk in dit hele verhaal: wees gewoon je pure zelf. Volg jouw passie en durf te laten zien wie je echt bent. Dit is de enige manier om brand awareness op te bouwen. Niet iedereen zal fan van je zijn natuurlijk. Nuja, niet iedereen is fan van koffie.

Jamaja, en nu?

Maak een post op LinkedIn. Post iets waar je trots op bent, een vraag, iets wat je wil vertellen aan je connecties. Liever Instagram? Geen probleem, post gewoon op je verhaal waar je mee bezig bent. Vraag de mening van je volgers. Doorloop deze 5 stapjes en maak van jouw naam een merk.

En onthoud; niet iedereen hoeft dol te zijn op koffie! 😉